Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Από τις 12 Σεπτεμβρίου το εργόσημο


Οι εργοδότες με τη χρήση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ τους θα μπορούν από τις 12 Σεπτεμβρίου να προμηθεύονται  το εργόσημο από τα ΕΛΤΑ για περιστασιακά εργαζόμενους .
Με την εφαρμογή του εργοσήμου δίδεται λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος, τις απώλειες ασφαλιστικών εισφορών από την αδήλωτη εργασία των περιστασιακά απασχολούμενων στην κατοικία του εργοδότη, τις αγροτικές εργασίες και τους περιστασιακά εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης, του θεάματος και του ακροάματος.
Το εργόσημο θα χορηγείται στους περιστασιακά απασχολούμενους αντί πληρωμής, το οποίο  με το ΑΜΚΑ τους θα μπορούν να το εξαργυρώνουν με μείον τις ασφαλιστικές εισφορές (ποσοστό 20% για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και 10% για τον ΟΓΑ).
Οι κατ’ αυτόν τον τρόπο ετήσιες καταβληθείσες εισφορές θα εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδημα του απασχολούμενου.
Οι περιστασιακά απασχολούμενοι με το εργόσημο θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη σε συνταξιοδοτικό και υγειονομικό επίπεδο αλλά και σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.