Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Κεντρική επιδίωξη του Περιφερειακού Συμβουλίου


Η αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, αποτέλεσε θέμα ειδικής συνεδρίασης


Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με θέμα τις επικείμενες εξελίξεις που δρομολογούνται από το Υπουργείο Παιδείας σε ότι αφορά το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας. Στόχος της συνεδρίασης ήταν να αναδειχτεί η κεντρική επιδίωξη της Περιφέρειας όχι μόνο να διατηρηθεί το Περιφερειακό Πανεπιστήμιο, αλλά και να εξελιχθεί σε ένα ανταγωνιστικό και ποιοτικό Τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τονίστηκε ότι οι λέξεις «ανταγωνιστικό» και «ποιοτικό» είναι το κλειδί των προσπαθειών της Περιφέρειας.

Για το σκοπό αυτό είναι επιβεβλημένο να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν σχολές που θα συμπεριλαμβάνουν τα σημερινά τμήματα. Η πρόταση των σχολών, όπως έχει διαμορφωθεί δημιουργεί οικονομίες κλίμακας, αφού τα μαθήματα των πρώτων εξαμήνων μπορούν να είναι κοινά για όλα τα τμήματα ανά σχολή (πληροφορική και οικονομικά αντίστοιχα). Αυτό μπορεί να συμπεριληφθεί και στα τεκμήρια βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου και να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τη διατήρησή του.
Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, ιδρύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 92/2003. Είναι πλήρως αυτοδιοικούμενο, υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία ασκείται από το Υπουργείο. Περιλαμβάνει δύο τμήματα : Το τμήμα Πληροφορικής, με εφαρμογές στη βιοϊατρική, που λειτουργεί στη Λαμία από το ακαδημαϊκό έτος 2004 – 2005 και το τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης, που λειτουργεί στη Λιβαδειά από το ακαδημαϊκό έτος 2005 – 2006. Στα δύο τμήματα φοιτούν 600 περίπου φοιτητές, ενώ ήδη έχουν αποφοιτήσει οι πρώτοι και έχουν προωθηθεί στην αγορά εργασίας.
Για την αναβάθμισή του η Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, με τη συνεργασία της Περιφέρειας, έχει ήδη αποτυπώσει και θέσει υπόψη του Υπουργείου Παιδείας προτάσεις για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και την εξέλιξη των Τμημάτων σε Σχολές, ως εξής : Σχολή Επιστημών Πληροφορικής, με έδρα την Λαμία και τη λειτουργία των Τμημάτων : Α) Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη βιοϊατρική, που ήδη λειτουργεί. Β) Τμήμα Επιστημών ενέργειας και περιβάλλοντος (αναμένεται η δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος) Γ) Τμήμα Πληροφορικής στην Ρομποτική Δ) Τμήμα Πληροφορικής στην ασφάλεια υπολογιστικών συστημάτων Σχολή Επιστημών Οικονομίας, Διοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης, με έδρα την Λιβαδειά και τη λειτουργία των Τμημάτων : Α) Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης, που ήδη υφίσταται, με νέα πρόταση για δημιουργία δύο κατευθύνσεων : στην Περιφερειακή – Οικονομική Ανάπτυξη και στο Περιβάλλον, Ενέργεια και Φυτικούς πόρους. Β) Τμήμα Χρηματοοικονομικής Γ) Τμήμα Διοίκησης φορέων αθλητισμού, πολιτισμού και τουρισμού, με δύο κατευθύνσεις : στο Δίκαιο & Οικονομία Αθλητισμού και στη Διοίκηση και διαχείριση πολιτισμού και τουρισμού.
Από την Περιφέρεια δεν παραγνωρίζεται και το θέμα των ΤΕΙ της Στερεάς Ελλάδας, καθώς αυτά αποτελούν εκπαιδευτικές κυψέλες του τόπου.
Είναι και υποχρέωση δική μας, των κατοίκων και των φορέων της Εύβοιας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τις δυνάμεις της Περιφέρειας για καλύτερη εκπαίδευση και για ανάπτυξη στη Στερεά Ελλάδα.