Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Προσαρμογή ασφαλιστικών εταιρειών έως το τέλος του 2011


Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη


Προθεσμία έως το τέλος του χρόνου θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να προσαρμοστούν σε απόφαση που ορίζει αυστηρή προθεσμία τριών μηνών για να αποδεχθούν ή να απορρίψουν αίτημα αποζημίωσης των ασφαλισμένων που συμμετέχουν σε τροχαίο ατύχημα.
Η προθεσμία των τριών μηνών ξεκινά από την ημέρα παραλαβής της αίτησης αποζημίωσης του ασφαλισμένου. Με την ίδια απόφαση ορίζεται αυστηρά προθεσμία δέκα ημερών για την πληρωμή της ζημιάς, ενώ σε περίπτωση παραβίασης της σχετικής υποχρέωσης οι ασφαλιστικές εταιρείες απειλούνται με πρόστιμα που ξεκινούν από 100.000 και φθάνουν έως και τις 300.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του 9μήνου του 2010, οι αποζημιώσεις που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες για αστική ευθύνη από οχήματα ανήλθαν στα 578,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία 234,3 εκατ. ευρώ ήταν το ποσό που καταβλήθηκε για σωματικές βλάβες και 344,1 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν για υλικές ζημιές.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλό είναι το συντομότερο να προσαρμόσουν τις αποφάσεις τους σύμφωνα με τα ανωτέρω οριζόμενα και να δείξουν έτσι ότι σέβονται τα δικαιώματα των ασφαλισμένων τους.