Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Αλλαγές στα ΑΕΙ

Δυνατότητα πτυχίου στα τρία χρόνια θα δώσει ο νέος νόμος πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, ενώ διεθνούς φήμης καθηγητές από πανεπιστήμια του εξωτερικού θα μπορούν να διδάσκουν τα προγράμματά τους σε ΑΕΙ της χώρας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει την αποδοχή των βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση από μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Μεταξύ άλλων, μέσω του νέου νόμου πλαισίου καταρχήν θα υπάρχουν διατάξεις που προβλέπουν τα ανωτέρω, αλλά και διατάξεις που καθιερώνουν αυστηρότερο πλαίσιο αξιολόγησης του διδακτικού προσωπικού, διορισμός του Πρύτανη μετά από διεθνή διαγωνισμό και κατάργηση της βαθμίδας του λέκτορα. Επίσης, σύμφωνα με το νέο νόμο μεταφέρονται οι ειδικοί λογαριασμοί έρευνας σ’ έναν νέο κοινό λογαριασμό ( Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου ), ενώ τα ΑΕΙ που έρχονται πρώτα στην αξιολόγηση θα λαμβάνουν μπόνους 15-20% στην ετήσια χρηματοδότηση. Παράλληλα, θεσπίζονται χορηγίες και έδρες ιδιωτών, για να προσελκύουν χρήματα εκτός κρατικής χρηματοδότησης. Η σύγκλητος των πανεπιστημίων παραμένει κεντρικό όργανο λειτουργίας τους.
Ο νέος νόμος πλαίσιο αναμένεται να παρουσιαστεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 2-3 Ιουλίου, στη σύνοδο Πρυτάνεων στο Βόλο.