Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Νέο σύστημα σήμανσης τροφίμων


Θα απλοποιηθεί το νέο σύστημα σήμανσης των τροφίμων, βάσει σχετικής απόφασης των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου.
Με αφορμή τη συμφωνία επί των βασικών σημείων της νέας κοινοτικής νομοθεσίας για τη σήμανση των τροφίμων η εισηγήτρια του Κοινοβουλίου κ. Ρενάτε Ζόμερ δήλωσε ότι : «Πρόκειται για ένα πραγματικά αποφασιστικό βήμα» και πρόσθεσε ότι «Μετά από 10 εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων, καταφέραμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία». «Όπως πάντα, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», τόνισε η κυρία Ζόμερ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα προσχέδια των συμφωνιών θα μπορέσουν να υιοθετηθούν από τα κράτη μέλη και τις πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου, ώστε να υπάρξει μια δίκαιη λύση για όλους τους εμπλεκόμενους. Ο καταναλωτής θα έχει αναγνώσιμη και κατανοητή πληροφόρηση για τα προϊόντα τροφίμων, ενώ οι επιχειρήσεις δεν θα φορτωθούν με υπερβολικά βάρη. Οι πολίτες μας θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερη και καλύτερη πληροφόρηση από πριν, θα μπορούν να εντοπίζουν τις απομιμήσεις αλλά και την παρουσία αλλεργιογόνων με μια ματιά.
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να εκσυγχρονίσει και να απλοποιήσει τη σήμανση των τροφίμων στην Ε.Ε. Οι αλλαγές θα αφορούν τις πληροφορίες που θα είναι υποχρεωτικές σε όλες τις ετικέτες, όπως το όνομα, τα συστατικά, τις ημερομηνίες λήξης, την ομοιόμορφη αναγραφή των βασικών θρεπτικών συστατικών στις συσκευασίες τροφίμων κλπ.