Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Τεχνολόγοι Γεωπονίας Ζωικής Παραγωγής


Οι σπουδές και τα απαραίτητα εφόδια παρέχονται από το ΤΕΙ Ηπείρου


Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης των ζώων και συναφών κλάδων, με έμφαση στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων στην εκτροφή, διατροφή, βελτίωση, αναπαραγωγή και υγεία των αγροτικών ζώων, ζώων συντροφιάς, εξωτικών ζώων και πειραματόζωων. Ακόμα καλύπτει τις μεθόδους παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης προϊόντων ζωικής προέλευσης.
Το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου , Tηλ Γραμματείας: 26810 50200  Fax Γραμματείας: 26810 50527 E-mail : gramzp@teiep.gr , έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη των ζώων σε όλους τους τομείς της ζωικής παραγωγής, με τη διδασκαλία και εφαρμοσμένη έρευνα και να παρέχει στους σπουδαστές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση-κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι Πτυχιούχοι του Τμήματος αποκτούν τις απαραίτητες τεχνολογικές και επιστημονικές γνώσεις και ικανότητες ως Τεχνολόγοι Γεωπονίας Ζωικής Παραγωγής, για να μπορούν να απασχολούνται σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ως υπεύθυνοι ή στελέχη επιχειρήσεων.

Προοπτικές
 
Οι προοπτικές του επαγγέλματος παρουσιάζονται θετικές, με ζήτηση στην αγορά εργασίας λόγω της κείμενης κοινοτικής νομοθεσίας περί συσκευασίας και συνθηκών παραγωγής νωπών προϊόντων.
Ο απόφοιτοι του τμήματος Ζωικής Παραγωγής έχουν δικαίωμα απασχόλησης είτε ως στελέχη μονάδων, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι σε όλο το φάσμα της ζωικής παραγωγής, και αξιοποιούνται ειδικότερα στα εξής αντικείμενα και δραστηριότητες:
Παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων και αναπαραγωγικών ζώων καθώς επίσης και εκτροφή γουνοφόρων ζώων.
Παραγωγή και τυποποίηση μειγμάτων ζωοτροφών, συμπληρωμάτων και ισορροπιστών αυτών, έλεγχο των μειγμάτων ζωοτροφών για την πιστοποίηση της καταλληλότητας τους, της ποιοτικής και θρεπτικής τους κατάστασης και τη σύνταξη των σχετικών εκθέσεων.
Επεξεργασία σπέρματος των ζώων και διενέργεια τεχνητής σπερματέγχυσης σε κέντρο σπερματοληψίας.
Οργάνωση και λειτουργία ζωαγορών, σφαγείων, κρεαταγορών και ψυκτικών εν γένει χώρων εναποθήκευσης η κατάψυξης κτηνοτροφικών προϊόντων.
Οργάνωση αγοροπωλησιών ζώων αναπαραγωγής και εργασίας και λοιπών ζώων, καθώς και σμηνών πτηνών και μελισσών, εφόσον η αγορά τους πραγματοποιείται με δάνεια η επιδοτείται με κρατικά προγράμματα.
Συγκεντρώσεις κτηνοτροφικών προϊόντων που διενεργούνται από συνεταιριστικές οργανώσεις, ιδιώτες, οργανισμούς η το δημόσιο.
Μαζικούς ψεκασμούς για την καταπολέμηση ζωονόσων, καθώς και συστηματικές απολυμάνσεις αποθηκευτικών χώρων για κτηνοτροφικά προϊόντα, διενεργούμενες από το κράτος, οργανισμούς η ιδιώτες.
Εκτιμήσεις και πραγματογνωμοσύνες που διενεργούνται σε πάσης φύσεως ζημιές κτηνοτροφικής παραγωγής.
Εμπορία κτηνοτροφικών προϊόντων, κτηνιατρικών φαρμάκων, κτηνοτροφικών εργαλείων και εξοπλισμών, ορμονών, βιταμινών και λοιπών βιολογικών προϊόντων.
Ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων εμπορίας των παραπάνω ειδών καθώς και ειδικών εργαστηρίων και γραφείων ειδικών δραστηριοτήτων σχετικών με τη Ζωοκομική Ανάπτυξη και την Κτηνοτροφική Παραγωγή.
Εκπόνηση και επίβλεψη ή συμμετοχή στην εκπόνηση γεωργοκτηνοτροφικών μελετών για τη δημιουργία ή εκσυγχρονισμό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, κτηνοτροφικών έργων όπως σφαγείων, κρεαταγορών, πτηναγορών, αποθηκών κτηνοτροφικών προϊόντων.
Πραγματοποίηση επιβλέψεων και επιμετρήσεων της κατασκευής ζωοτεχνικών έργων.
Κάθε άλλη δραστηριότητα που εμφανίζεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας και αποδεδειγμένα καλύπτεται από το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητάς τους.
Τέλος, οι απόφοιτοι του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής μπορούν να ασχολούνται, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της Ζωοτεχνικής επιστήμης και της διαδικασίας της κτηνοτροφικής παραγωγής, όπως είναι η παραγωγή ζωοκομικών προϊόντων, η διακίνηση, η εμπορία, η συντήρηση, η τυποποίηση, η διαχείριση κτηνοτροφικών προϊόντων και ζωοτροφών, καθώς και η προστασία και η αναπαραγωγή του ζωικού κεφαλαίου.
Έχουν δικαίωμα απασχόλησης, είτε ως στελέχη μονάδων, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι σε όλο το φάσμα της ζωικής παραγωγής. Εξελίσσονται σε όλο το φάσμα της διοικητικής και τεχνικής ιεραρχίας, της σχετικής με τους τομείς της ζωικής παραγωγής, ενώ μπορούν να καλύπτουν τις θέσεις υπεύθυνων στελεχών που προβλέπονται από τη νομοθεσία, που ισχύει κάθε φορά για τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων, όπως επίσης και να πιστοποιούν την καταλληλότητα των κτηνοτροφικών προϊόντων, που προορίζονται για κατανάλωση.
Εγγράφονται στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για εξειδικευμένες εργασίες κατηγοριών ζωοτεχνικών έργων. Απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της ζωοκομικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Επαγγελματικά Δικαιώματα
 
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του τμήματος Ζωικής Παραγωγής , καθορίζονται νομικά στο : Π.Δ. 109 άρθρο 4 /1989 (Φ.Ε.Κ. 47/10-2-89/τ.Α’).
Η μελέτη, η έρευνα και η εφαρμογή της τεχνολογίας σε σύγχρονους τομείς της Κτηνοτροφικής Παραγωγής και της Ζωοτεχνικής Επιστήμης, η μείωση του κόστους διατροφής των ζώων και η παράλληλη αύξηση της παραγωγής, αποτελούν το αντικείμενο της εργασίας τού τεχνολόγου ζωικής παραγωγής. Ο τεχνολόγος ζωικής παραγωγής στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, επιλέγει και διασταυρώνει επιλεγμένα ζώα για την αύξηση και καλυτέρευση της παραγωγής, συνεργάζεται με τον κτηνίατρο, εφόσον κριθεί απαραίτητο, κάνει διάγνωση των κοινών ασθενειών και των παράσιτων που επηρεάζουν αρνητικά την κτηνοτροφική παραγωγή και κάνει απλές και συνηθισμένες επεμβάσεις, όπως αφαίρεση κεράτων, ευνουχισμό, εμβολιασμό, αφαίρεση ουράς, τεχνητή γονιμοποίηση κ.ά.
Στο πλαίσιο των οικονομικών επιδιώξεων της κτηνοτροφικής μονάδας ασχολείται με τη διακίνηση και την εμπορία των κτηνοτροφικών προϊόντων και προσδιορίζει τη θρεπτική αξία των ζωοτροφών.

Συνθήκες Εργασίας
 
Ο τεχνολόγος ζωικής παραγωγής εργάζεται στο γραφείο ή στο εργαστήριό του, κάνει υπολογισμό για το κόστος εκτροφής των ζώων και τα έσοδα-έξοδα της κτηνοτροφικής μονάδας.
Στην ύπαιθρο ο τεχνολόγος ζωικής παραγωγής ασχολείται στους χώρους εκτροφής των ζώων ελέγχοντας τη διατροφή, την υγεία και τις συνθήκες υγιεινής αντιμετωπίζοντας τη δυσοσμία, το κρύο, την υγρασία και συχνά τις κακές συνθήκες υγιεινής.
Ο τεχνολόγος ζωικής παραγωγής πρέπει να αγαπά τη ζωή στην ύπαιθρο, να είναι συνεργάσιμος, και να μπορεί να δουλεύει σε χώρους εκτροφής των ζώων. Πρέπει επίσης να αντέχει στις συνθήκες της υπαίθρου και να έχει εμπορικό πνεύμα, για να μπορεί να παρακολουθεί την κίνηση της τοπικής και διεθνούς αγοράς των κτηνοτροφικών προϊόντων.