Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Πράσινος ΓΟΚ και αλλαγές στη δόμηση


Πράσινος ΓΟΚ, νέος τρόπος έκδοσης των οικοδομικών αδειών, απόσυρση κτιρίων και αντικίνητρα για το υφιστάμενο σύστημα της αντιπαροχής, είναι μερικοί από τους στόχους του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ υπάρχει ατζέντα για νέο, πράσινο ΓΟΚ που θα ενσωματώνει όλες τις εξελίξεις στο βιοκλιματικό σχεδιασμό και θα επιδοτεί τα βιοκλιματικά κτίρια. Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται η δημιουργία αντικινήτρων για το υφιστάμενο σύστημα της αντιπαροχής και η απόσυρση γερασμένων κτιρίων.
Επίσης, στο σχεδιασμό του υπουργείου περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός νέου συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών. Στόχος είναι ο πλήρης διαχωρισμός των αρχών αδειοδότησης και των αρχών ελέγχου, η απλοποίηση – επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης και η διαφάνεια με τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής υποβολής και δημοσίευσης των αδειών δόμησης.
Τέλος, μελετάται να μπουν συγκεκριμένοι αρχιτεκτονικοί κανόνες για τους παράκτιους οικισμούς και τις περιαστικές ζώνες. Οι κανόνες αυτοί θα βασίζονται στη φυσιογνωμία κάθε περιοχής.