Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Νέες προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και των δηλώσεων για τα ακίνητα (έντυπα Ε9) για το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για όσους έχουν γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γης παρατείνει μέχρι τις 20 Μαΐου 2011 – ανεξαρτήτως ΑΦΜ και ανεξάρτητα αν η υποβολή της δήλωσης γίνεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου ή χειρόγραφα μέσω εφοριών. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων παρατείνονται για 15 ημέρες και αρχίζουν να εκπνέουν από τις 17 Μαίου για τους φορολογούμενους με ΑΦΜ που λήγει σε 1. Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 31 Μαϊου για τους φορολογούμενους των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 60 ή 70 ή 80 ή 90 ή 00.

Οι προθεσμίες

Οι προθεσμίες έχουν ως εξής: Με ΑΦΜ 1 μέχρι τις 17 Μαΐου . Με ΑΦΜ 2 μέχρι τις 18 Μαΐου .Με ΑΦΜ 3 μέχρι τις 19 Μαΐου . Με ΑΦΜ 4 μέχρι τις 20 Μαΐου. Με ΑΦΜ 5 μέχρι τις 23 Μαΐου. Με ΑΦΜ 6 μέχρι τις 24 Μαΐου. Με ΑΦΜ 7 μέχρι τις 25 Μαΐου. Με ΑΦΜ 8 μέχρι τις 26 Μαΐου. Με ΑΦΜ 9 μέχρι τις 27 Μαΐου.Με ΑΦΜ 10 ή 20 ή 30 ή 40 ή 50 μέχρι τις 30 Μαΐου και με ΑΦΜ 60 ή 70 ή 80 ή 90 ή 00 μέχρι τις 31 Μαΐου.

Για μισθωτούς

Oι δηλώσεις μισθωτών, συνταξιούχων και κατοίκων εξωτερικού που υποβάλλονται από τους ίδιους με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, καθώς και οι δηλώσεις των υπόχρεων που απέκτησαν εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρίες, αντιπροσώπων, πρακτόρων ασφαλιστικών εταιριών, ασφαλειομεσιτών κ.τ.λ.), που υποχρεωτικά υποβάλλονται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, η προθεσμία υποβολής τους παρατείνεται μέχρι και τις 15 Ιουνίου, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Για επαγγελματίες

Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες που δεν τηρούν βιβλία ή ανεξάρτητα της κατηγορίας τήρησης βιβλίων του Κ.Β.Σ., όσους απέκτησαν εισοδήματα από συμμετοχή σε Ε.Π.Ε., κ.τ.λ., που υποχρεωτικά υποβάλλονται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ., παρατείνεται ως και τις 20 Μαΐου.
Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της παραγράφου 1 του άρθρου 62 του ν.2238/1994, που έληγε την 5η Μαΐου, (εισοδήματα από ακίνητα, από κινητές αξίες, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης κ.τ.λ.), ανεξάρτητα αν η υποβολή τους θα γίνει με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ή χειρόγραφα μέσω εφοριών και ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ., παρατείνεται ως και τις 20 Μαΐου.

Οι δηλώσεις Ε9

Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων του έτους 2011, που υποβάλλονται στην εφορία, ορίζεται στις ίδιες ημερομηνίες με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τους παραπάνω υπόχρεους.