Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Αλιευτικές ειδήσεις


Απαγόρευση αλιείας με γρι-γρι στο Μαλιακό


Στη θαλάσσια περιοχή του Μαλιακού κόλπου και συγκεκριμένα εσωτερικά της νοητής γραμμής που ενώνει το ακρωτήριο Κνημίς με το ακρωτήριο Λιχάδο και το ακρωτήριο Τάπια, απαγορεύεται η αλιεία με γρι-γρι, καθ΄ όλο το έτος. Οι αλιείς της περιοχής πρέπει να γνωρίζουν ότι την απαγόρευση αυτή επιβάλει πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας.


Απαγόρευση αλιείας με δίχτυα τράτας σ΄ όλη την επικράτεια


Με απόφαση του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας επιβάλλεται απαγόρευση αλιείας με το αλιευτικό εργαλείο δίχτυα τράτας σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλο το έτος, σε απόσταση μικρότερη του 1,5 ναυτικού μιλίου από τις ηπειρωτικές και νησιωτικές ακτές. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται και περιοχές στις οποίες κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η αλιεία μηχανότρατας σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός ναυτικού μιλίου, καθώς και περιοχές στις οποίες η απαγόρευση αλιείας επιβάλλεται στα 2 ναυτικά μίλια από την ακτή.


Επιδότηση για αντικατάσταση αλιευτικών εργαλείων


Την επιδότηση, για εκσυγχρονισμό των αλιευτικών σκαφών προβλέπει πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, που υπογράφτηκε πρόσφατα. Το πρόγραμμα είναι συνολικού ύψους 25.000.000 ευρώ και απευθύνεται σε αλιείς που θέλουν να προχωρήσουν σε αντικατάσταση των αλιευτικών τους εργαλείων που βρίσκονται επάνω στο σκάφος.