Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Μέχρι τις 15 Ιουνίου οι δηλώσεις αγροτών


Μέχρι τις 15 Ιουνίου μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες που υποβάλλουν δηλώσεις ηλεκτρονικά, καθώς και όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Στο μεταξύ, δημοσιεύθηκε η με αριθμό 134430 ΚΥΑ στο ΦΕΚ 392/Β/14-3-2011. Η έκδοσή της προβλεπόταν από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του ν. 3874/2010 (ΦΕΚ Α΄ 151) «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων». Καθορίζει τα εισοδήματα που προσμετρώνται και αυτά που δεν προσμετρώνται στο συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα για τον υπολογισμό του αγροτικού εισοδήματος, καθώς και κάθε αναγκαία τεχνική λεπτομέρεια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, η σύγκριση αγροτικού και συνολικού εισοδήματος γίνεται σε ατομικό επίπεδο και περιλαμβάνει τα ακόλουθα επιμέρους εισοδήματα, όπως αυτά δηλώνονται στη αρμόδια Δ.Ο.Υ:
Εισοδήματα που αποκτώνται από τις δραστηριότητες της αγροτικής εκμετάλλευσης, από εισοδήματα που αποκτώνται από την θαλάσσια αλιεία και την αλιεία εσωτερικών υδάτων (εξαιρείται ή υπερπόντια αλιεία), την σπογγαλιεία, την οστρακαλιεία, τη δασοπονία, την υδατοκαλλιέργεια και τη θηραματοπονία. Επίσης, εισοδήματα που προέρχονται από τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος μέχρι 100 KW, εισοδήματα που προέρχονται από τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων δυναμικότητας έως 10 δωματίων, εισοδήματα που προέρχονται από την παροχή αγροτικής εργασίας σε δασαρχεία και από την αγροτική εργασία σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις τρίτων. Ακόμη, οι αγροτικές ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις επί της παραγωγής.
Σύμφωνα με το νόμο , επαγγελματίας αγρότης είναι το ενήλικο φυσικό πρόσωπο που λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του.